Mijn tips en aanraders als je naar Kos gaat

Hallo allemaal! Vandaag wil ik mijn aanraders en tips delen voor als je van plan bent naar het eiland Kos te gaan. Ik heb een aantal leuke restaurantjes die echt de moeite waard zijn en een paar winkeltjes die ook leuk zijn om te bezoeken!

Misschien weten jullie wel dat ik afgelopen week thuis ben gekomen van Kos, een week geleden om precies te zijn. Ik ben 10 dagen naar Kos geweest. Het leek me leuk om rond te kijken naar leuke winkeltjes en natuurlijk de restaurantjes en de ijszaakjes.

Ik verbleef in het appartementencomplex Jonathan. Het is een complex dat ligt in het dorpje Tigaki. Tigaki is ongeveer 10 minuten rijden naar Kos-stad. We hadden expres een appartement gehuurd zodat je nog kon koken als je daar behoefte aan had. Maar als snel kwamen we er achter dat het iets teveel gedoe was om te koken vanwege de olie en kruiden die je er dan bij moest aanschaffen. En aangezien we niet vaak uiteten gaan was dat ook iets leuks om te doen.

DSC08168DSC08169

Zo zag ons appartementen stukje er uit. Het was een mooie plek, niet te druk en niet te rustig. De eigenaren waren heel aardig. Ze hielpen ons altijd als we iets nodig hadden en ze hadden twee schattige katjes! Een poes en een kitten. Die kwamen gezellig naar je toe. (Al is de kitten onze laatste dagen helaas weggelopen). Je ziet trouwens heel veel katjes op het eiland. Ik heb het een avond geteld en op de weg waar we liepen waren er al een stuk of 10.

Wat ook wel ideaal aan de ligging was, was dat het strand echt maar 35 meter van het complex vandaan was. Ideaal! En er waren natuurlijk hele stukken strand met ligbedjes waar het natuurlijk wat drukker is. Maar voor ons complex was er alleen zee en zand en een paar rotsjes. Zo is het een stuk rustiger.

DSC08181 20150720_112253

DSC08274 DSC08279

Dus wat wij deden was letterlijk: zwemmen in het zwembad, zonnen, lopend op blote voeten of slippers naar de zee, zwemmen in de zee en weer terug. Dat was echt heerlijk! Want het was namelijk wel warm. We hebben dagen gehad waar het 29 graden was maar ook dagen waar het 37 graden was en dat is behoorlijk heet. Wat ook wel merkwaardig was dat het s’middags laat een stuk warmer is dan bijvoorbeeld 1 uur.

Het is ook zo dat het in Griekenland een uur later is. En daardoor zie je al snel rond 9 uur s’avonds de zon ondergaan. Wat er natuurlijk voor zorgt dat je uitzicht erg mooi is.

20502_812066158891161_9001581842912540823_n DSC08164

Het leuke aan dit stuk van Kos is, is dat je de aan de overkant liggende eilanden goed kan zien. En je kijkt dus ook zo over Turkije uit.

Ik heb een aantal onderdelen gekozen waar ik over wil vertellen. Ik ben geen expert op het gebied maar gewoon iemand die het leuk vind om ervaringen en tips te delen zodat andere mensen er ook van kunnen genieten.

Supermarkt

Ten eerste dus de supermarkten. Ik ben zo’n iemand die het altijd leuk vind om een kijkje te nemen in een supermarkt in het buitenland. Vooral om te zien wat ze hebben wat wij niet hebben. In de supermarkten hebben ze eigenlijk gewoon het zelfde wat wij hebben. Vooral de kleinere formaatjes en voor de kenners bedoel ik die op de hoofdweg van Tigaki. Ze hebben dus gewoon de levensmiddelen zoals wij die hier hebben. Maar er was een supermarktje die bijvoorbeeld elke dag vers brood had. Niet te vergelijken met Nederlands brood maar wel lekker voor een keer. Zo kun je dus allerlei beleg kopen zoals kaas, vleeswaren en tzatzki. Maar je kan natuurlijk ook gewoon ontbijten bij je hotel of bij een restaurantje. Maar de supermarkten hadden bijvoorbeeld smaken van chips die wij niet kennen enzovoort. Dat is wel leuk om uit te proberen. Wij zelf hadden een grotere supermarkt gevonden waar ze ook kleding, souvenirs, parfums en levensmiddelen verkochten. Daar heb ik een aantal lekkere milka smaken gevonden en aangezien ik een grote chocolade fan ben moet ik daar natuurlijk gebruik van maken. Zo zag ik melkchocolade met witte stukjes er in, die was erg lekker. En ook deze aardbeien met yoghurt smaak was heel goed! Tevens zag ik dat ze een magnum hadden in de vorm van een sandwich. Dat had ik echt nog nooit gezien. De helft was een soort koek crunch en de andere helft was zoals een magnum normaal is. Heel apart maar wel lekker!

20150725_163924 20150724_131216

Ook hadden ze een hele grote verzameling op het vliegveld. Met taxfree! Deze was erg lekker en al heel snel op. Oeps.

DSC08415

Fietsen/fietsenverhuur

Omdat wij onze vakantie bij sunweb hadden geboekt kregen we een voucher om 3 dagen lang fietsen te huren. Dat was echt fijn! Het fietsen halen was een stukje lopen maar het was echt de moeite waard. Zodra je op de fietsen zat werd het gelijk beter. De warmte werd minder en er kwam een lekker windje bij. Bij de fietsenverhuur kun je kiezen voor versnellingen. Dat kost wel 1 euro extra per dag per fiets. Maar dat is ook wel lekker aangezien kos ook wel een bergachtig eiland is. Wij hadden trouwens fietsroutes gehad van onze reisleidster (die trouwens heel aardig was). Maar we zagen namelijk dat de routes wel 45 km waren en soms wel door bergen heen. Dat vonden we te heftig en te warm. We zijn dus wel naar bijgelegen plaatsjes geweest en de planning was ook om naar Kos-stad te fietsen maar dat was een beetje warm en we zaten liever bij het strand en het zwembad. En een andere optie is ook om met de bus naar Kos-stad te gaan. Na de derde dag kan je de volgende ochtend de fietsen verlengen als je dat wilt en anders moet je s’avonds (maakt niet uit hoelaat) de sleuteltjes inleveren.

Bus

Het is dus ook een optie om met de bus te gaan. Het is redelijk te doen qua geld maar het is een stuk beter dan lopend. In de bus ben je namelijk wel drie kwartier onderweg. Met de bus vanuit Tigaki naar Kos-stad kost ongeveer 2 euro. Het is wel een beetje raar in het begin want je loopt de bus binnen en verwacht dat je moet betalen maar dat is dus niet zo. Onderweg komt er een soort conducteur binnen die de kaartjes verkoopt en hij gaat als de bus vol is weer uit de bus. Het rare is wel dat de bus in Tigaki eerst helemaal de weg links neemt en daarna bij een hotel keert om weer terug te gaan en een andere weg te nemen naar Kos-stad. Dan heb je de eerste keer wel het gevoel alsof je in de verkeerde bus zit. Maar dat komt gewoon goed! De bus naar Kos-stad komt om het uur. Bijvoorbeeld 11:25,12:25,13:25. En de bus terug om 12:00, 13:00, 14:00 enzovoort. Al is het busverkeer wel anders op zondag want dan is bijna alles vrij. In kos-stad kan je ook de bus nemen naar andere plekken van het eiland en naar het vliegveld.

DSC08272

Restaurants

Ik heb alleen de restaurantjes in Tigaki gehad en dus niet in de Kos-stad. Ik heb wel gehoord van vrienden dat hoe verder je van de haven gaat hoe goedkoper het word. En dat geldt vooral met cocktails.Ik heb een aantal leuke tips in de buurt van Tigaki!

De volgende restaurants zitten allemaal aan de hoofdweg van Tigaki (en staan op de site van tripadvisor):

Esperos

We zaten de eerste avond bij Esperos. We waren moe en wisten nog niet veel van het eiland maar we besloten gewoon een tentje uit te zoeken. Het personeel is erg aardig en grappig. Er was een man die probeerde om zijn klanten te lokken maar dat deed hij door iedereen gedag te zeggen. Het was niet op een vervelende wijze. We hebben er een paar keer gegeten en hij vroeg elke keer hoe het was, wat we die dag hadden gedaan en of het eten goed is en naar wens is. Ook is esperos van het lekker lang zitten. Als je bijvoorbeeld om de rekening vroeg zei hij nog wil je nog watermeloen of een andere avond sponge cake. En dat was dan van het huis. Erg leuk tentje!

20150726_210838 DSC08159

De ceasar salade hier was echt super lekker! Ik kwam er gewoon voor terug. En ze waren niet zuinig met de Ice tea!

DSC08157 DSC08162

De prijzen waren niet super duur. We aten met vier personen voor bijvoorbeeld 50 euro.

Esperos, Tigaki Beach, Tigaki, Griekenland

Ifestos

Bij ifestos hebben we de eerste avond een cocktail gedronken. Ik vond de mijne niet zo’n succes. Hij was namelijk te zoet. Maar we hadden dus al in ons hoofd om bij Esperos te eten. Het is namelijk zo dat de grieken rond 9 uur eten en dat ben je als Nederlander niet echt gewend. Dus wij zaten om half 7 aan de cocktails. We spraken wel af met de eigenaar dat we nog eens langs kwamen om te eten. En een paar dagen later deden we dat ook! Het was erg gezellig en ook deze ober was heel aardig en vertelde hele verhalen over het eiland en schatte bijvoorbeeld ook je leeftijd. Het was een hele aardige man die je onderweg ook gewoon kon groette. We hebben daar twee avonden gegeten en het eten was ook heerlijk! Ik had een hawai pizza en de tweede keer had ik een pasta carbonara. Allebei erg lekker en goed gemaakt! Hij vertelde soms ook over wat hij op internet had gelezen. Dat er een nieuwe aarde was ontdekt enzovoort. Het was altijd een leuk bezoek met veel grapjes.

Ifestos, Opposite Beach, Tigaki, Griekenland

Icaros 

We hadden via via van icaros gehoord. Het ligt namelijk in een zijstraat van het dorpspleintje. We hoorde dat je er met 4 personen voor 40/50 euro kon eten en dat is echt waar! Icaros is een familiebedrijf en je kan zien dat het een goede tent is want de twee keren dat we er zijn geweest zat het best wel vol. Het eten was daar echt niet normaal goedkoop. Voor brood betaalde je tussen de 0,50 en 1 euro! En sommige kinderporties ook 2,50. Het eten is desalniettemin ook erg lekker! En de zoon vertelde dat hij in Ijsland is geboren en als baby is verhuisd. Ook kon je met hem een leuk praatje maken en hij was echt een grappig persoon! En een van de weinige restaurants waar je ketchup en mayonaise kan vragen! (trouwens kijk hoeveel glazen voor z’n 4en! en de cocktails waren ook 6euro ofzo)

Icaros, Tigaki 85300, Griekenland

20150727_225433 20150727_220634

Cafe/bar Whatever

Tijdens een ochtendje shoppen in ons dorpje Tigaki besloten we weer voor een drankje te gaan. Ze hadden hier lekkere smoothies. Mijne bestond uit mango, ananas en kokos. Erg lekker! Het was dus een bakkerij en mijn moeder en oma gingen s’ochtends hier broodjes halen en soms een grote ronde donut! Hmm! En ik moest lachen om de teksten hieronder: Money can’t buy happiness, but it can buy Ice cream and that’s almost the same thing. En links boven Skinny people are easier to kidnap. Stay safe! Eat cake! Echt hoe kom je er op!

Het zit langs de lange weg bij de rotonde, dus ook in Tigaki.

20150723_115329 20150723_192500 20150723_192505

Global cafe

Toen we in Kos-stad waren streken we neer voor een bakje koffie. Dat is wel lekker om 11 uur. En omdat de eerste keer bij Global cafe goed beviel besloten we er voor de tweede keer te gaan zitten. Het fijne is dat ze gelijk een grote fles water voor je neerzetten. Maar wat voor mij heel fijn was, was dat er verschillende soorten koffie hadden. Ik ben iemand die fan is van koffie maar met een smaakje toegevoegd of met suiker erbij zodat je die sterkte niet heel erg proeft. En dat hebben ze hier zeker. Sterker nog! Ze hebben cappucino met aardbeien, karamel, vanille smaken! Doet me toch nog een beetje denken aan starbucks!

Al. Ipsilantou 14, 85300 , Kos-stad, Griekenland

IMG_20150720_123524 DSC08341

Ampeli

Dit restaurant was aangeraden door onze reisleidster. We hadden dus een fiets gehuurd en dit was 1 km fietsen. Het restaurant bevind zich in een wijngaard. Het personeel was weer geweldig enthouiast en leuk! En er waren weer een aantal lieve katjes die graag wilde spelen! Super leuk! We hadden een mezze plate. Dat zijn allerlei kleine hapjes en erg lekker. Ook maken ze bij dit restaurant hun eigen wijn en we hebben een aantal flessen ingeslagen! Ze zijn trouwens ook getipt door tripadvisor en zelfs door het Nederlandse blad Libelle!

11695995_812066062224504_5899272160386894809_n DSC08262 DSC08268 DSC08264 20150730_174104

Tzitzifies, Zipari Village, 85300, Griekenland

Winkelen

Er zijn veel souvenirswinkeltjes zowel in Kos-stad en Tigaki. Die zijn niet zo bijzonder, na een paar dagen weet je ondertussen wel wat ze verkopen. Het is een aanrader om in Kos-stad te gaan winkelen. Er is een soort lange straat die een beetje lijkt op een soort kalverstraat of oxford-street. Er zijn wel veel souvenirsshops erbij maar er zijn ook veel kledingwinkels, sieradenwinkels en soms een paar bekende merken (pandora).Ik ben twee keer in Kos-stad geweest en de tweede keer ontdekte we de lange straat en die was echt een leuke aanrader! Als je voor Global Cafe staat zoals ik de foto van dit artikel heb gemaakt en dan naar rechts gaat dan kom je in die lange straat. Ook kan je je voeten laten behandelen met die visjes zoals je ze misschien kent. Het is wel een aanrader om dat in Tigaki te doen en niet in Kos-stad. Ik zag dat je 8 euro betaalde voor 30 minuten en in Kos-stad was dat 12 voor 20 minuten ofzo. Dus dat scheelt een paar euro’s. Er waren twee leuke winkeltjes die ik wil delen.

DSC08345

Time square

Dit boetiekje was wel aan de duurdere kant vooral met de kleding maar het personeel was heel aardig. Ik zag een leuke tas met een Michael Kors logo erop. Ik vroeg of die echt was en ze vertelde een heel verhaal over dat die rond de 120 zijn (deze was 25) en dat moeders dat niet kunnen betalen voor hun schoolgaande kinderen. Ook vroeg ze waar we vandaan kwamen en zo bleven we even staan. We werden goed geholpen! Ook stond er een hele grote fles Metaxa (fles drank, moet je even googelen) en mijn oma mocht een slokje proeven. Erg sterk zei ze. Leuk dat ze dat in de winkel hadden staan!

Klein winkeltje in de lange straat.

Silver point

Dit was een leuk sieradenwinkeltje waar de prijzen niet zo hoog waren. Want we hadden toch duurdere winkels gezien daarvoor! Ik zag een leuke ring voor 10 euro en ik werd door een griekse vrouw geholpen. Er stond nog een andere vrouw achter de balie die mijn ring wou schoonmaken. Dus wij keken nog verder rond toen de vrouw ineens zei: Moet ik hem voor je oppoetsen? In het Nederlands! Dus daar hadden we een leuk gesprekje mee en 3 van de 4 mensen scoorde een leuke ring! De vrouw vertelde trouwens dat ze al 15 jaar op kos woonde!  (De ring zie je binnenkort in een shoplogje).

Bevind zich ook in die lange straat! Als je het zebrapad bent overgestoken aan je rechterhand!

Admiral

Admiral is een sportwinkel. Er zijn er wel meer in meerdere landen, dat dacht ik tenminste. Wij gingen voor het eerst naar die van Kos-stad en wauw wat een sale! Alles had bijna sale en de slippers waren 3 euro per paar. Ik dacht ik heb ze toch nog nodig voor stage dus ik sloeg gelijk twee paar in! Super nice! Ook binnenkort te zien in de shoplog.

Antinavarchou Ioannidi Street, 853 00 Kos Dodecanese Greece

Special ijszaak

Ook hadden we in Kos-stad een geweldig ijszaakje ontdekt. Het zit vlakbij de kerk. Ze hadden zoveel smaken. Het enige wat jammer was dat de vrouw de ijszaak en bijbehorende bakkerij in haar eentje moest doen en dat het wat drukker was waardoor we snel een smaak moesten kiezen maar dat kan nauwelijks met heel veel smaken. We zijn twee keer gegaan en het waren allebei weer heerlijke smaken! Echt een aanrader als je van lekker ijs houd.

20150725_141452 20150720_140755

Meloen en lemon pie. Dit was nog maar de helft van de vitrine. En ze hebben trouwens meerdere vestigingen.

20150720_141335

Iets van sorbetijs met kinderbueno. Superlekker!

Alexandrou megalou, Kos-town, Greece

Bezienswaardigheden

Er zijn veel bezienswaardigheden. Zo zijn we dus met de fiets naar het plaatsje Marmari gefietst. Dat was een leuk plaatsje maar de levensmiddelen waren wat duurder. Ook zat daar een expo met leuke keramische dingen! We hebben er ook een gekocht dus die zal je ook zien in de shoplog. Onderweg zagen we ook een soort kerkje.

DSC08234 DSC08236 DSC08239 DSC08245

We aten langs het water onze lunch bij een restaurantje en je kon even snel naar het strand lopen om af te koelen en daarna konden we weer terug naar Tigaki fietsen. Het was niet zo ver. Misschien een halfuurtje fietsen. Wel leuk om te doen!

Ook had Kos-stad leuke bezienswaardigheden. Zoals dit leuke kerkje wat je hieronder ziet en je ziet deze leuke ramen overal!

DSC08193 DSC08194 DSC08195 DSC08202

Vervolgens kwam je dan uit bij Global Cafe en na een stuk verder lopen dan ook bij de haven! Waar trouwens heel veel mensen je proberen te lokken om iets te eten! Dat is in Tigaki veeel minder!

Ook is er een soort Archeologisch gedeelte waar je een kijkje kan nemen. Het is er wel heel warm!

DSC08207

We hebben ook twee excursies gedaan. Namelijk de drie eilanden tour en de Griekse avond.

Bij de Griekse avond werd je opgehaald met een tourbus en naar het bergdorpje Zia gebracht. Wat een chaos is het daar! Het is super klein en er zijn zoveel auto’s en bussen dat je nergens vooruit kan als je met de auto komt. Super druk! Dan kon je daar een uur rondkijken en souvenirs kopen (die hadden we al zat). En daarna werd je weer met een tourbus opgehaald om naar een groot restaurant op een berg te gaan. Bij binnenkomst werd je dan op de foto gezet en daarna naar een tafel verwezen. Daar zat je dan heel de avond en kon je genieten van griekse muziek en dansende mensen. Natuurlijk kon je zelf ook meedoen aan de sirtaki. En er was onbeperkt wijn! Pluspunt! Wij hadden gezellige mensen naast ons zitten uit Slovenie en die hielpen ons dan met wijn halen en we hadden gewoon lol. Het was een lange avond van 9 tot 11 en iedereen kon de foto’s na afloop bekijken. Ze waren erg leuk maar de rest van mijn gezelschap vonden ze te duur. (5 euro per foto) Daarna wachtte iedereen tot zijn/haar bus vertrok. Er waren misschien 200 mensen of zoiets. Maar onze buschauffeur was de tijd vergeten en die kwam een halfuur te laat. Daardoor waren we erg moe en waren we kwartover 12 weer afgezet bij het appartement.

DSC08315 DSC08334

DSC08336

Ook hadden we de drie eilanden tour. Je werd om 10 over 8 s’ochtend opgehaald om vervolgens meer mensen op te halen en naar de haven van Kos-stad te rijden. Toen moesten we onze boot opzoeken en rond een uur of half 11 begonnen we te varen. We gingen eerst naar Pserimos, een klein eilandje waar niet heel veel was en waar je even koffie kon drinken. Het is wel handig om te weten dat het op die kleine eilandjes een stukje duurder is qua drankjes en koffie. Daarna gingen we met de boot verder naar Kalymnos. Het gezelschap was echt te groot voor een groep, we waren denk wel met 120 Nederlanders in een groep. En dan waren er nog 2 buitenlandse groepen! Het was al 1uur geworden en bloedje heet en iedereen wou graag lunchen want dat zat inbegrepen. Maar we moesten eerst naar een sponsmuseum. Want daar staat het eiland om bekend. Van ons hoefde het niet zo nodig.

20150726_093943 20150726_093947 11825956_812066292224481_6220738038991519882_n

Het was wel leuk om even een uitleg te zien maar het was veels te druk met te veel mensen om iets van de uitleg te kunnen horen. Vervolgens mocht je nog even rond kijken en sponzen kopen. Wij liepen naar buiten want het was te benauwd en toen duurde het nog een kwartier voordat heel de groep klaar was met kijken. Mijn moeder werd al niet helemaal goed door de drukte en warmte dus het was wel vervelend. Daarna moesten we nog 10 minuten lopen naar het restaurant en iedereen was al geirriteerd door het lange wachten. En omdat we met zoveel waren werd er door de obers naar elkaar geschreeuwd hoeveel cola’s ze moesten halen enzovoort. Daar waren we ook niet heel blij mee haha! Van te voren moest je opgeven wat je wou eten en ik had gekozen voor kip. Ik vond het eten niet echt lekker en ik had echt een vol, vervelend gevoel toen we weg gingen. Jammer! Het eten bij onze eigen restaurantjes waren toch wel lekkerder haha! Daarna had je nog vrije tijd tot half 4 maar de hitte was echt te dus we zochten de schaduw op. Daarna vaarden we nog naar een baai van het eiland Plati waar iedereen een zwemstop kon doen. Ik sprong van het hoogste trapje af en dat was 5-9 meter. Oeps daar had ik niet bij nagedacht. Dus de angst die je dan ineens krijgt was niet echt fijn. Dat doe ik in iedergeval niet meer haha! En daarna was  het alweer tijd om naar huis te varen. Je kon ondertussen wel lekker zonnen, slapen of iets lezen.

Dat was ons vakantie wel samengevat. Erg lekker, genoten, in de zon gezeten, lekker gegeten! Ik hoop dat jullie zo meer te weten zijn gekomen over dit deel van Kos!

Wat vonden jullie er van?

xo, Tamara

Mijn socialmedia:  InstagramBloglovinTwitter 

Advertenties
Mijn tips en aanraders als je naar Kos gaat

8 gedachtes over “Mijn tips en aanraders als je naar Kos gaat

  1. Zo een uitgebreid artikel!
    Kos vind ik een erg mooi eiland om te bezoeken.
    En die versnellingen met het fietsen is wel handig idd.
    Wij waren helemaal buiten adem toen we een berg op gingen, zónder versnelling haha.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s